Aseptiikka hoitotyössä

Kolmannella opetuskerrallamme perehdyimme hoitotyön aseptiikkaan. Ensimmäiseksi opimme mitä termillä ”aseptiikka” tarkoitetaan, ja opettaja tarjosi meille seuraavan määritelmän: ”Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta.” Mikrobikontaminaation merkityksen opimme myös infektioiden torjunta- kurssilla; kontaminaatiosta puhutaan kun mikrobit joutuvat kudoksiin tai steriilille alueelle, jossa ne eivät kuitenkaan lisäänny. (Lisääntymistä tapahtuu kolonisaatiossa). Mainittakoon vielä että aseptinen on siis yksinkertaisesti mikrobeilta suojaavaa.

Hoitotyössä aseptisuus on siis kovin tärkeää: pienillä teoilla vältymme suurilta ongelmilta. Kyseisillä ongelmilla tarkoitan seurauksia tilanteessa, jossa mikrobit kolonisoituvat ja mahdollisesti aiheuttavat tauteja potilaalle. Kukapa hoidossa oleva henkilö tahtoisi saada vaivakseen helposti vältettävissä olevan taudin..?

Tunnilla mietimmekin, mitä eri osa-alueita sisältyy hyvään henkilöhygieniaan hoitotyössä. Teimme pienryhmissä hoitohenkilökunnan hygieniasta ajatuskartan, johon kokosimme keskeisimmät asiat. Nostan esille neljä tehokasta keinoa kontaminaation välttämiseksi: aseptinen työjärjestys, aseptinen omatunto, huolellinen käsihygienia ja suojavarusteiden käyttö.

Termit: aseptinen työjärjestys: suunnitelmallinen hoitotyö, edetään puhtaasta likaiseen

aseptinen omatunto: sitoutuminen aseptisiin työtapoihin, toiminta ei riippuvaista toisten valvonnasta

Lopuksi kokosimme miellekarttamme yhteen ja saimme kattavan listan henkilöhygienian osa-alueista. Huomasin valveutuneeni miettimään hygienian tärkeyttä hoitotyössä jo infektioiden torjunta -kurssilla, ja tajunneeni kuinka tärkeää on tiedostaa aseptisuuden periaatteet aina potilaiden ja hoitoon liittyvien välineiden kanssa toimiessa. Ja käsien desinfioinnin, mikrobien määrän mahd. pieneksi vähentämisen, tärkeys tunkeutui tajuntaani jäädäkseen. Asiaa auttoi käsidesin käytöstä  katsomamme opetusvideo.

Mainokset
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s