Hoitotyön etiikka

Kahdella ensimmäisellä opetuskerralla tutustuimme tulevan ammattimme eettiseen puoleen. Tunneilla kävimme läpi ohjeita ja säädöksiä jotka sanelevat hoitotyöhömme tietyt säännöt ja mietimme, mitä etiikka hoitotyössä tarkoittaa.  Etiikan tunteminen ja eettisen vastuun ymmärtäminen on työmme tärkein pohja, sillä ollessamme toisista ihmisistä vastuussa meidän tulee tietää myös oma vastuumme.

Ensimmäinen tehtävämme oli selvittää eettisen hoitotyön osa-alueet, eli kartoittaa ”millaista tietoa tarvitsemme pyrkiessämme kohti eettisen hoitotyön tavoitteita”. Keskustelemalla pienryhmissä keräsimme kokoon miellekartan, johon osa-alueiksi ajattelimme kuuluvan mm. etiikka (luonnollisestikin, sillä jos emme tunne etiikkaa emme tiedä mitä kohti pyrkiä..), lait ja säädökset, hoitotyön arvot ja periaatteet, oma osaaminen sekä tuntemus ja tieto eri kulttuureista ja uskonnoista eli erilaisuuden kunnioittaminen.

Toisella tunnilla otimme tehtäväksemme selvittää, mitkä ovat a) kansalaisen oikeudet, b) potilaan oikeudet ja c) terveydenhuollon ammattihenkilön yleiset velvollisuudet. Tutkimme internetistä lakeja, ja saimme selville kattavan määrän eri pykäliä jotka ohjaavat meitäkin tulevassa työssämme. Perustuslain määrittelemät kansalaisten oikeudet ovat tulleet tutuiksi jo aiemmissa yhteyksissä, mutta Laki potilaan asemasta ja oikeuksista ja Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä toi minulle aivan uutta tietoa siitä, mitkä ”kiveen hakatut” säännöt tulevat ohjaamaan toimintaamme työelämässä. Esille nousi tärkeitä seikkoja esimerkiksi potilaan asemasta ja oikeuksista, kuten se että potilaalla on oikeus itsemääräämiseen ja oikeus saada tietoa hoidostaan.

Tulevina terveydenhoitajina meidän on hyvä tuntea ylimmät ohjenuoramme, ja niihin tutustuminen olikin mainio tapa valveuttaa meidän hoitotyön opintoihin!

Mainokset
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s